In de voedingsindustrie waar hygiëne van essentieel belang is, vormt het vertrouwen in het reinigingssysteem de basis voor een efficiënte en kosteneffectieve reiniging. Het nauwkeurig afstemmen van chemicaliën spelen hierbij een cruciale rol. In dit artikel gaan we dieper in op de kalibratie van reinigingssystemen, waarom dit zo belangrijk is en hoe het bijdraagt aan optimale hygiënische standaarden.
Kalibratie is het proces waarbij een reinigingssysteem wordt gecontroleerd en afgesteld om ervoor te zorgen dat het voldoet aan vastgestelde normen en specificaties. Dit kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het systeem. Hierbij kun je denken aan waterdruk en -temperatuur, sproeipatronen en reikwijdte en dosering van reinigingsmiddelen.
De controle van waterdruk en -temperatuur en sproeipatronen en reikwijdte zijn belangrijk voor effectieve en gelijkmatige reiniging. Te veel of te weinig doseren van reinigingsmiddelen kan leiden tot inefficiëntie of schade. Tijdens de kalibratie wordt gekeken naar de verhouding chemie en water. Dit wordt vaak gedaan met een geleidbaarheidsmeter. Door de geleidbaarheid van de reinigingsvloeistof te meten en deze vervolgens op te zoeken in een tabel kan men het percentage reinigings- of desinfectiemiddel bepalen.
Door kalibratie wordt niet alleen de functionaliteit van het systeem geoptimaliseerd, maar wordt ook voorkomen dat afwijkingen leiden tot problemen zoals onvoldoende hygiëne of verhoogde operationele kosten.
Het goed functioneren van een reinigingssysteem hangt af van vele factoren. Een kleine variatie in luchtdruk, vervuiling in een leiding of slang, een filter wat verstopt is of vervuiling kunnen een afwijking in de dosering veroorzaken. Zo’n afwijking kan grote gevolgen hebben en is het dus belangrijk om een kalibratie periodiek uit te (laten) voeren.
1. Garantie van reinigingsefficiëntie
Reinigingssystemen zijn een belangrijk onderdeel van de reiniging en desinfectie binnen een productieomgeving. Een op de juiste wijze functionerende installatie geeft zekerheid en garandeert de voedselveiligheid en hygiëne. Alle oppervlakken kunnen zo consistent en grondig gereinigd worden. Hierdoor voorkom je restverontreiniging die de kwaliteit van producten en processen kan beïnvloeden.
2. Blijf voldoen aan wet- en regelgeving
Bij de validatie van de reiniging zijn er voorwaarden vastgelegd en vastgesteld waar de installatie aan moet voldoen, zoals het percentage reinigings- en desinfectiemiddel. De kalibratie is de verificatie van de installatie of deze nog steeds voldoet aan de gestelde voorwaarden. Door regelmatig de reinigingssystemen te kalibreren, blijf je voldoen aan wet- en regelgeving. En dat is de enige manier om hoge boetes en reputatieschade te vermijden.
3. Kostenbesparing
Ongekalibreerde systemen kunnen leiden tot verspilling van water, energie of reinigingsmiddelen. Regelmatige controle voorkomt deze inefficiënties. Dit bespaart zowel op de korte als op de lange termijn kosten.
4. Verlenging van de levensduur van apparatuur
Natuurlijk zal er tijdens de kalibratie ook gekeken worden naar het totale functioneren van de installatie. Kalibratie is dus ook voor het behoud en onderhoud van de systemen belangrijk.
In het kalibratierapport worden de gemeten waarden per installatie geregistreerd en eventuele afwijkingen vermeld. Indien nodig worden vervolgens kleine correcties aan het systeem gedaan worden. Dit gebeurt aan de hand van de gemeten waarden uit het rapport. Een nieuwe meting doen is dan noodzakelijk. Zo test je of de correcties juist zijn en dat het systeem weer naar behoren werkt. Eventuele opmerkingen over de werking van het systeem of benodigde reparaties worden ook vermeld in het kalibratierapport.
Veel reinigings- en desinfectiemiddelen hebben een bepaalde range in het percentage wat nodig is voor een juiste werking van de reiniging of desinfectie. Het kan zijn dat door variaties in luchtdruk, venturi ventiel of waterdruk de dosering niet juist is.
Dit kan gevolgen hebben. Een te laag percentage kan een voedselveiligheidsrisico zijn. Niet de juiste reinigende werking of erger nog, niet de juiste desinfecterende werking. Een te hoog percentage vormt vaak geen voedselveiligheidsrisico, maar kan invloed hebben op de materialen en natuurlijk de kosten. Je realiseert jezelf soms niet dat een kleine aanpassing in percentage een hele grote verandering in de kosten tot gevolg kan hebben.
Bijvoorbeeld: Een middel met een advies dosering van 0,1% tot 0,6% heeft en bij 0,3% goed werkt volgens de validatie maar tijdens de kalibratie 0,6% is een overdosering van 100%!
0,6% is nog steeds binnen de voorgeschreven dosering, maar kost 2x zo veel reinigingsmiddel én dus 2x zo veel geld.
Onze hygiënetechnologen en reinigingsexperts hebben alle kennis en materialen om u te ondersteunen bij het kalibreren van de reinigingssystemen. Het is mogelijk om de kalibratie periodiek te laten uitvoeren. Neem contact op met een van onze specialisten via het contactformulier voor meer informatie.
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.