Onboarding

Opleiden van medewerkers in het onboardingsproces

Brilliant Brains voor opleiding, kennis en expertise - Brilliantgroup.nl

"Taalbarrières, hoog verloop en beperkte opleidingstijd; het zijn knelpunten bij het opleiden van zowel tijdelijke medewerkers als vaste krachten."

Kwaliteit, (voedsel)veiligheid en productiviteit waarborgen

In de voedingsindustrie is het heel normaal om (tijdelijke) uitzendkrachten in te zetten naast de vaste medewerkers. Het is belangrijk dat ook zij goed worden opgeleid om kwaliteit, (voedsel)veiligheid en productiviteit te waarborgen. Maar hoe pak je dat nu aan? 

In zes stappen kun je dit proces eenvoudig en efficiënt inrichten. En daarmee:

  • Verlaag je de administratieve rompslomp bij het inwerken.
  • Krijgen alle medewerkers dezelfde training.
  • Blijven zowel je tijdelijke als je vaste medewerkers gemotiveerd.
  • Kun je het opleidingsproces (deels) automatiseren.

1. Start met een instructie over veiligheid

Elke medewerker moet vóór aanvang van de werkzaamheden een veiligheidsinstructie krijgen. Veilig werken is namelijk voor iedereen belangrijk, of het nu om een tijdelijke medewerker gaat of om een vaste kracht.

Door direct duidelijk te maken wat de veiligheidsregels zijn, weet iedereen vanaf het begin wat de verwachtingen zijn en hoe de medewerker zich moet gedragen in de productieomgeving.

Een simpel voorbeeld is het uitleggen van de juiste manier om beschermende kleding te dragen, zoals veiligheidsschoenen of een veiligheidsbril.

Onboarden van nieuwe werknemers

2. Geef een basistraining voedselveiligheid

Na de veiligheidsregels volgt voedselveiligheid. Hierbij gaat het om simpele maar belangrijke zaken zoals handen wassen, en andere vormen van persoonlijke hygiëne. Maar ook het vermijden van kruisbesmetting en informatie over het allergenenbeleid valt hieronder. 

Daarbij moet je ervoor zorgen dat de training niet te ingewikkeld is, want het moet voor iedereen te begrijpen zijn. Denk aan een voorbeeld waarin je uitlegt hoe kruisbesmetting kan ontstaan als je met ongewassen handen producten aanraakt.

Individuele trainingen zorgen ervoor dat iedere medewerker op zijn of haar eigen tempo en eigen niveau kan leren. Wanneer er veel verschil zit in opleidingsniveau tussen medewerkers, of het verloop is hoog, is een individuele (digitale) training een goede oplossing.

3. Koppel minder ervaren medewerkers aan een mentor

Opleiden binnen de voedingsindustrie

Een goede manier om uitzendkrachten of nieuwe vaste medewerkers snel wegwijs te maken in jouw productieomgeving, is door ze te koppelen aan een ervaren collega; een soort buddy-systeem. Deze mentor kan de nieuwe medewerker begeleiden en vragen beantwoorden.

Hierdoor is het voor de nieuwe medewerker direct duidelijk waar hij of zij heen kan bij vragen of onduidelijkheden. De drempel om contact te zoeken wordt via deze manier ook weer verlaagd; win-win! Het buddy-systeem draagt daarom ook actief bij aan voedselveiligheid én de voedselveiligheidscultuur binnen je bedrijf.

4. Gebruik technologie voor efficiëntie

Technologie maakt het onboarden van (tijdelijke) medewerkers allemaal een stuk makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld het inwerkproces automatiseren met online trainingsmodules en video’s. Digitale checklists helpen om ook na de onboarding de resultaten en capaciteiten van nieuwe medewerkers inzichtelijk te maken.

Zo kan een nieuwe medewerker of uitzendkracht bijvoorbeeld op een tablet een checklist afvinken na een schoonmaakbeurt in de productieruimte. Een ervaren medewerker (de mentor) kan deze checklist real-time controleren en waar nodig de medewerker bijsturen. Zo ben je bewust bezig met voedselveiligheid en hygiëne.

5. Houd rekening met taalbarrières

Veel medewerkers uit de voedingsindustrie komen uit verschillende landen en spreken niet altijd goed Nederlands of Engels. Daarom is het belangrijk dat de trainingen in meerdere talen beschikbaar zijn.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om trainingen te vertalen, bijvoorbeeld met behulp van vertaalsoftware en AI. Waarom een training in de moedertaal? Een Poolse uitzendkracht zal een training in zijn of haar eigen taal beter en sneller begrijpen dan een training in een andere taal dan zijn moedertaal.

Hierdoor is de werkomgeving veiliger, voelt de medewerker zich gehoord en begrepen (werkgeluk) en kan hij of zij sneller aan de slag.

Medewerkers in de voedingsindustrie

6. Blijf trainen en evalueren

De voedingsindustrie verandert continu. Daarom is het belangrijk om regelmatig trainingen te blijven geven en de vaardigheden van medewerkers te blijven controleren. Dit kan bijvoorbeeld door korte trainingen of evaluatiegesprekken. Daarnaast is het blijven trainen en evalueren van de kennis van medewerkers in veel gevallen ook verplicht voor het voldoen aan normeringen zoals FSSC 22000, IFS en BRCGS.

Een onboardingsproces met behulp van Brilliant Brains Bootcamp

Brilliant Brains voor kennis en expertise - Brilliantgroup.nl

Brilliant Brains Bootcamp is onze online leeromgeving voor medewerkers in de voedingsindustrie. Met behulp van dit platform leer je jouw medewerkers alles over hygiëne en (voedsel)veiligheid. Wil je meer weten? Neem dan contact op via het contactformulier.

Slogan: Dat is toch Brilliant oranje

Bezoek onze webshop

Contact met een van onze experts