Blog

Vijf veelvoorkomende fouten bij reiniging en desinfectie

Blog: Vijf veelvoorkomende fouten bij reiniging en desinfectie

Vijf veelvoorkomende fouten bij reiniging en desinfectie in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie is hygiëne een topprioriteit, maar toch worden er vaak fouten gemaakt bij het reinigen en desinfecteren. De belangrijkste oorzaken hierbij liggen vaak ten grondslag aan tijdsgebrek, gebrek aan training en onvoldoende controle. Een van onze reinigingsspecialisten Dirk van Loon, deelt vijf veelvoorkomende schoonmaakfouten en geeft advies om ze te voorkomen.

1. Onvoldoende reiniging vóór desinfectie

Een veelvoorkomende fout is direct desinfecteren zonder eerst grondig te reinigen. Vuil, vet en voedselresten kunnen ervoor zorgen dat het desinfectiemiddel niet goed werkt, omdat de te behandelen oppervlakken niet goed bereikbaar zijn. “Een goede reiniging verwijdert deze obstakels, waardoor het desinfectiemiddel effectiever werkt,” legt Dirk uit. Het is essentieel om vuil eerst goed te verwijderen voordat je aan desinfectie begint.

2. Onjuiste concentratie van reinigings- en desinfectiemiddelen

Volgens Dirk kan de verkeerde concentratie van reinigings- en desinfectiemiddelen leiden tot ernstige problemen. Een te lage concentratie doodt mogelijk niet alle schadelijke micro-organismen, terwijl een te hoge concentratie residuen kan achterlaten die schadelijk kunnen zijn voor het eindproduct of oppervlakken kunnen beschadigen. Dirk adviseert: “Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant en gebruik precies de juiste hoeveelheid voor een veilige en effectieve reiniging.”

3. Te korte inwerktijd

Effectieve reiniging en desinfectie vragen vaak om een bepaalde inwerktijd, waarin het middel de kans krijgt om zijn werk te doen. “Haast of onduidelijke instructies zorgen er vaak voor dat het middel niet voldoende tijd krijgt om in te werken,” zegt Dirk. Reinigingsmiddelen hebben vaak enkele minuten nodig om micro-organismen effectief te doden. “Door dit proces de tijd te geven, voorkom je dat bacteriën blijven zitten.”

4. Onvoldoende aandacht voor moeilijk bereikbare plekken

Een ander groot probleem zijn de moeilijk bereikbare plekken zoals randjes en kieren. Deze worden tijdens het reinigen vaak overgeslagen. Dit zijn echter precies de plekken waar bacteriën zich snel kunnen ophopen. “Bedrijven doen er goed aan om regelmatig een deep clean te plannen, waarin extra aandacht is voor deze plekken,” benadrukt Dirk.

5. Gebrek aan regelmatige controle en verificatie

Een effectieve hygiënecyclus vereist regelmatige controle om te bevestigen dat de reiniging en desinfectie succesvol zijn geweest. “Zonder periodieke testen, zoals ATP-metingen of microbiologische swabs, is het lastig om te weten of oppervlakken echt schoon zijn,” legt Dirk uit. Door regelmatige controles in te voeren, zoals visuele inspecties en chemische of microbiologische testen, kunnen bedrijven de effectiviteit van hun schoonmaakprogramma valideren en verbeteren waar nodig.

 

De Sinner Reinigingscirkel

De Sinner Reinigingscirkel is een model dat de vier belangrijkste factoren beschrijft voor effectieve reiniging. Deze factoren zijn Tijd, Temperatuur, Chemie en Mechanische kracht (zie afbeelding hieronder). Wanneer deze vier elementen in balans zijn, kan reiniging optimaal plaatsvinden. Als een van deze factoren wordt verminderd, moeten de andere worden verhoogd om dezelfde reinigingskwaliteit te bereiken. De Sinner Reinigingscirkel is een hulpmiddel om reiniging en desinfectie in jouw productieomgeving te optimaliseren.

  • Tijd: Wanneer het reinigingsmiddel de tijd krijgt om in te werken, kan het vuil oplossen en worden micro-organismen gedood. “Het is belangrijk om de aanbevolen inwerktijd van het middel te respecteren om een goede werking te garanderen,” zegt Dirk.
  • Temperatuur: Warmte verhoogt de effectiviteit van veel reinigingsmiddelen, omdat vuil en vetten sneller oplossen bij hogere temperaturen. Een iets hogere temperatuur kan de reinigingskracht aanzienlijk verhogen. “Lees voor het verhogen van de temperatuur wel altijd de instructies van de fabrikant,” benadrukt Dirk.
  • Chemie: De keuze en concentratie van reinigingsmiddelen zijn van groot belang. “Het juiste middel in de juiste concentratie zorgt ervoor dat vuil effectief wordt afgebroken zonder oppervlakken te beschadigen of schadelijke residuen achter te laten,” aldus Dirk.
  • Mechanische kracht: Tot slot speelt ook de fysieke wrijving, bijvoorbeeld door borstelen of schrobben, een belangrijke rol. “Mechanische kracht helpt om vuil los te maken, zeker op hardnekkige of moeilijk bereikbare plekken,” benadrukt Dirk.
De Sinner Reinigingscirkel

Eerder schreven we al een uitgebreide whitepaper over reiniging en desinfectie. We gaan in de whitepaper ook dieper in op de Sinner Reinigingscirkel met een voorbeeld. Download en lees meer in de kennisbank.

Conclusie

In de voedingsindustrie is hygiëne essentieel, maar veelvoorkomende fouten zoals onvoldoende reiniging en het ontbreken van regelmatige controles, kunnen de effectiviteit van schoonmaakprocedures verminderen. Door deze fouten te voorkomen en de principes van de Sinner Reinigingscirkel toe te passen, kunnen bedrijven hun reinigings- en desinfectieprocessen optimaliseren en zo de voedselveiligheid en hygiënestandaarden in hun productieomgeving waarborgen en verbeteren.

Slogan: Dat is toch Brilliant oranje

Bezoek onze webshop

Contact met een van onze experts