In de kaasindustrie werken medewerkers dagelijks met scherpe messen, snijmachines en foliesnijders. Dit brengt een groot risico met zich mee: snijwonden behoren tot de meest voorkomende bedrijfsongevallen in de sector. Naast persoonlijk letsel kunnen snijincidenten leiden tot productieverlies, uitval van medewerkers en hygiëneproblemen.
De uitdaging: Het waarborgen van de veiligheid en het beperken van het snijgevaar in de kaasindustrie. Het is essentieel om effectieve maatregelen te implementeren om de veiligheidscultuur te bevorderen, het juiste gereedschap en de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken en medewerkers regelmatig bij te scholen over veilige werkmethoden. Om zo ook te voldoen aan de Europese richtlijn 89/391/EEG.
“Je denkt dat je alles onder controle hebt. Maar van sommige gevaren waren we ons niet echt bewust. Doordat Brilliant mee keek, was er weer een andere blik op onze processen. Het was niet onveilig, maar het kon wel beter.”
Bij elke uitdaging doorlopen we dezelfde stappen.
De eerste stap is het verkrijgen van inzicht over specifieke werksituatie(s). Zonder deze beoordeling is het niet mogelijk om een passende oplossing te implementeren die echt werkt. Bij deze kaasproducent vonden snijincidenten plaats op verschillende plekken in het productieproces. Tijdens de veiligheids- en hygiënescan brachten we de risico’s gedetailleerd in kaart. Hierbij vielen een aantal dingen op:
In de samengestelde maatwerkoplossing stonden drie onderwerpen centraal: de juiste handschoenen, het implementeren van LOTOTO en training voor (nieuwe) medewerkers.
Veel bedrijven worstelen met het vinden van de balans tussen veiligheid en werkcomfort. Te dikke handschoenen beperken de fijne motoriek en vingergevoeligheid. Te dunne handschoenen bieden onvoldoende bescherming. De handschoen moest sowieso Food Grade zijn. Bij deze kaasproducent hielden we in het advies ook rekening met de chemiebestendigheid die gebruikt moeten worden bij het reinigen van de messen.
Oplossing: We selecteerden snijbestendige en chemiebestendige handschoenen die passen bij de verschillende taken. Hiermee hielden we rekening met hoge snijbescherming (niveau F) en was draagcomfort ook een belangrijke eis. Het is mogelijk om één handschoen te kiezen die zowel chemiebestendig als snijbestendig is. Je levert dan wel in op het niveau van snijbescherming. Voor het geval bij deze kaasproducent, was het inleveren op snijbescherming geen optie. Daarom is gekozen voor twee verschillende handschoenen voor de twee taken.
Voor de werkzaamheden met scherpe voorwerpen en machine(onderhoud) adviseerden we de snijbestendige handschoenen van Stahlnetz Cutguard en de Guide 6605. De producent kon zelf een keuze maken voor de handschoen, afhankelijk van wat de medewerkers prettig vonden werken, prijs en specificaties van de handschoen.
EN388:2016+A1:2018 (voorheen EN388:2016) is de norm die van toepassing is op alle type handschoenen die beschermen tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren.
De reiniging van messen gebeurde vaak in een machine of op een rek. Hier worden ze ingeschuimd met een reinigingsmiddel. Tijdens deze handelingen is chemiebestendigheid een belangrijk punt. Omdat de geadviseerde snijbestendige handschoenen niet ook chemiebestendig zijn, moeten voor deze taak andere handschoenen gebruikt worden. Het is belangrijk dat in het advies rekening werd gehouden met of de medewerker in contact komt met een verdunde oplossing of met een geconcentreerd product. Omdat de oplossing werd verdund, adviseerden we de Hycare disposable handschoen nitril ongepoederd. Deze handschoenen voor eenmalig gebruik zijn een goede en goedkope optie voor deze situatie.
Werk je met een geconcentreerd product, dan kun je het beste de Ansell AlphaTec Solvex 37-675 gebruiken.
Een belangrijk knelpunt was het onderhoud van snijmachines. Medewerkers wisselden messen of voerden schoonmaakwerkzaamheden en reparatiewerkzaamheden uit terwijl de machine nog actief kon zijn.
Oplossing: We implementeerden samen met onze partner Brady een Lockout-Tagout (LOTOTO)-systeem. Met dit systeem worden machines tijdens onderhoud en schoonmaak volledig vergrendeld. Het voorkomt dat medewerkers per ongeluk een machine activeren terwijl een andere collega werkzaamheden uitvoert aan de machine.
In het advies stonden onder andere de Brady group lock box en de Brady Nylon veiligheidssloten in diverse kleuren voor verschillende zones. Met de juiste veiligheidssignalatie en pictogrammen werden gevaren rondom de machines extra zichtbaar gemaakt.
Medewerkers werden geïnformeerd en getraind over het gebruik van de nieuwe producten en processen. Hierover lees je aan het eind van de case meer.
“Het werken aan machines voelde vroeger soms onveilig, vooral tijdens het schoonmaken of het wisselen van snijbladen. Dankzij de LOTOTO-procedure weet ik nu zeker dat de machine écht uitstaat voordat ik begin.”
Nadat de juiste beschermingsmiddelen en veiligheidsmaatregelen waren vastgesteld, zorgden we ervoor dat de levering snel en efficiënt werd georganiseerd. Het bestelproces wordt zo soepel mogelijk gemaakt.
Dankzij de digitale bestelomgeving kan deze klant eenvoudig producten (na)bestellen en de voorraad beheren, zonder administratieve rompslomp. De klant krijgt een eigen (online) portaal met ingestelde bestellijsten. Dankzij ons grote magazijn en ons eigen transport zijn wij vaak in staat om snelle levertijden te bieden. Als we een artikel niet voorraadhoudend in ons magazijn aanwezig is, schakelen we snel met onze leveranciers om de benodigde artikelen zo snel mogelijk geleverd te krijgen.
Door het instellen van een vast levermoment, is duidelijk op welke dag je een bestelling kunt verwachten.
Een veilige werkplek ontstaat niet alleen door de juiste producten, maar ook door bewuste medewerkers. Daarom verzorgden we een praktische veiligheidstraining voor deze kaasproducent. Hierin leerden medewerkers:
Om de kennis structureel te borgen bij deze kaasproducent, gingen we ook aan de slag met de Brilliant Brains Bootcamp. Dit programma biedt medewerkers de mogelijkheden om online onboardings- of herhaaltrainingen te volgen. Alle medewerkers die de trainingen met succes afrondden, ontvingen een certificaat. Zo is de kennis ook echt aantoonbaar aanwezig in het bedrijf en voldoe jij als producent ook weer aan de normen van BRCGS, FSSC22000 en IFS.
"Brilliant Brains Bootcamp was echt een eye-opener"
Veiligheid is geen eenmalig project, maar een continu proces. We blijven in contact om de effectiviteit van de maatregelen te monitoren. Zijn er nieuwe risico’s? Dan optimaliseren we de oplossing.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende risicoanalyse. Wij helpen je graag met een praktische oplossing die écht werkt!
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.