''Op weg naar duidelijke etiketten: Een overzicht van de recente ontwikkelingen en wat ze betekenen voor jou.''
Als expert in de Nederlandse voedingsindustrie ben je ongetwijfeld bekend met de uitdagingen rondom allergenenvermeldingen op etiketten. Regelmatig zie je waarschuwingen als ‘Kan sporen bevatten van’ of ‘gemaakt in een fabriek waar ook “xxx” worden verwerkt’. Deze zogenaamde Precautionary Allergen Labelling (PAL) is momenteel niet vastgelegd in de wetgeving. Echter, recente ontwikkelingen wijzen op verandering.
In december 2023 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Nederland nieuw beleid opgesteld met betrekking tot allergenen op etiketten. Dit beleid richt zich op het minimaliseren van kruisbesmetting met allergenen, met als doel de hoeveelheid kruisbesmetting onder vastgestelde referentiewaarden te houden. Hoewel dit beleid nog officieel moet worden gepubliceerd, treedt het per 1 januari 2024 in werking, waarbij etiketten vanaf 1 januari 2026 moeten voldoen aan de nieuwe voorschriften.
Vanaf 2026 mogen producenten alleen nog de tekst ‘Kan “xxx” bevatten’ of ‘niet geschikt voor “xxx”‘ gebruiken op hun etiketten als de kruisbesmetting boven de vastgestelde referentiewaarden ligt. Dit is essentieel omdat een hogere mate van kruisbesmetting een reëel risico vormt voor consumenten met allergieën, wat allergische reacties kan veroorzaken. Uiteraard blijft het voorkomen van kruisbesmetting een prioriteit.
Het is ook belangrijk op te merken dat de wetgeving voor allergenen die bewust aan voedsel worden toegevoegd ongewijzigd blijft. Deze allergenen moeten nog steeds duidelijk worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie, ongeacht de hoeveelheid, conform Verordening (EU) nr. 1169/2011.
Bovendien wordt verwacht dat de VITAL-referentiewaarden (Allergenen Bureau) volgend jaar worden herzien. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een beter internationaal en Europees draagvlak en een stap dichter bij opname in de Europese wetgeving betekenen. De nieuwe referentiewaarden komen sterk overeen met die van de FAO/WHO en het FAVV (België), wat een meer gestandaardiseerde aanpak op wereldwijd niveau mogelijk maakt.
Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld impact hebben op de Nederlandse voedingsindustrie. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en je bedrijfsprocessen aan te passen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.