"Het verkeerd omgaan met PBM's kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zowel voor de veiligheid van de medewerker, als voor de voedselveiligheid. En dat terwijl ze juist gedragen worden om te beschermen."
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) moeten op tijd vervangen worden, op de juiste manier gebruikt worden voor de daarvoor bedoelde taak en moeten de juiste pasvorm en maat hebben voor het individu dat de PBM’s draagt. Wanneer dit niet het geval is, is dit zowel een bedreiging voor de voedselveiligheid als voor de veiligheid van de medewerker. PBM’s kunnen dan gevaarlijke situaties veroorzaken. En dat terwijl ze gedragen moeten worden ter bescherming.
Het eerste gevaar bij het gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen, is de eventuele veroudering waaraan het artikel aan onderhevig kan zijn. “PBM’s kunnen op een gegeven moment gaan slijten. Je gebruikt ze immers intensief. Ook veroudering door de tijd is begrijpelijk; de beschermende eigenschappen gaan verloren omdat bijvoorbeeld materialen broos worden of de materialen hun sterkte verliezen.”
Maar, er zijn ook andere manieren die het verouderingsproces van een PBM veroorzaken en, in sommige situaties, zelfs versnellen. En deze schade is niet altijd zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van temperatuur, luchtvochtigheid of licht. “Je kunt oogbescherming bijvoorbeeld beter niet in ruimtes opslaan waar extreme temperaturen voorkomen. Hierdoor vervormen de ooglenzen en neemt de effectiviteit af. Je medewerker is dan niet meer veilig.” Ook tijdens het gebruik zelf zorgen invloeden van buitenaf voor de veroudering, bijvoorbeeld wanneer het beschermingsmiddel veelvuldig wordt blootgesteld aan UV-licht.
Het is wettelijk vastgelegd (Richtlijn 89/686/EEG) dat persoonlijke beschermingsmiddelen die aan veroudering onderhevig zijn en waarvan de werking door veroudering kan worden aangetast, voorzien moeten zijn van een fabricagedatum.
Wanneer een PBM verkeerd gebruikt wordt, wordt het dus niet gebruikt waarvoor het is bedoeld. Hierdoor kan het niet op de juiste wijze beschermen. “Als voorbeeld: een disposable mondkapje kan niet gebruikt worden als adembescherming wanneer je gaat werken met chemische schoonmaakmiddelen. Het bedekt misschien wel de mond, maar bevat geen filter. Men ademt dus nog gevaarlijke stoffen of deeltjes in.” Het verkeerd gebruik van PBM’s levert mogelijk extra onveilige situaties op, met alle gevolgen van dien: letsel, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, gehoorbeschadiging en andere gezondheidsproblemen.
“Iets waar veel werkgevers niet over nadenken, is dat medewerkers ook het vertrouwen in de effectiviteit van PBM’s kunnen verliezen als ze merken dat ze niet goed werken. Zeker wanneer ze onwetend zijn over hoe ze de PBM’s moeten gebruiken. Dit kan er toe leiden dat medewerkers de beschermingsmiddelen niet meer gebruiken, wat de risico’s alleen nog maar verder verhoogd. En voor werkgevers zijn er ook wettelijke gevolgen wanneer blijkt dat PBM’s niet correct worden gebruikt.”
Werkgevers zijn verplicht om medewerkers te voorzien van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar, het is ook verplicht om medewerkers te informeren over het juist gebruiken van de PBM’s. Daarom moeten medewerkers worden opgeleid en getraind. Een greep uit de soorten trainingen waarmee je veilig gebruik van PBM’s kunt waarborgen zijn:
Te grote of te kleine persoonlijke beschermingsmiddelen zijn oncomfortabel voor medewerkers.
Door bij medewerkers regelmatig een “fit test” uit te voeren, kun je monitoren hoe comfortabel de PBM’s zijn die je faciliteert aan medewerkers. Tijdens deze passessie vraag je medewerkers of hun PBM goed past en of ze het comfortabel genoeg vinden om het de hele dag te dragen.
Checklist voor de fit test:
Brilliant beschermt. Om de personen uit je productieproces te beschermen, bieden wij een totaaloplossing aan om veiligheid en voedselveiligheid binnen je bedrijf te waarborgen. Voor vrijblijvend advies neem je contact op met onze adviseur persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheid.
Onderdeel van onze totaaloplossing is ons gespecialiseerde assortiment hygiëne en (voedsel)veiligheidsartikelen voor de voedingsindustrie. Bekijk hier ons aanbod persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vind onder andere hand- en voetbescherming, adembescherming, oog- en gelaatbescherming en hoofdbescherming terug in het assortiment. In de klantcase over snijgevaar in de kaasindustrie lees je onder andere hoe persoonlijke beschermingsmiddelen bijdragen aan een veilige werkomgeving.
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.