Kleurcodering is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven in de voedingsindustrie. Met een kleurcoderingssysteem beperk je namelijk voedselveiligheidsrisico’s en verbeter je de schoonmaakprocessen binnen je productieproces.
Een van de voedselveiligheidsrisico’s die met behulp van kleurcodering wordt verminderd, is kruisbesmetting. Met de implementatie van een kleurcoderingssysteem verhoog je jouw bestaanszekerheid en ligt er een soepele audit voor je in het verschiet.
Er is niet één richtlijn voor het gebruik van kleuren in je kleurcoderingssysteem. Dat komt doordat in Nederland en België geen wettelijke verplichting geldt voor het gebruiken van een kleurcoderingssysteem. Een kleurcoderingssysteem is daarom voor elk bedrijf anders.
Belangrijk is dat je het systeem vooral simpel en logisch houdt voor je medewerkers. Ook is het beter om niet te veel (onnodige) kleuren toe te voegen aan je coderingssysteem. Dit zorgt ervoor dat het systeem eerder wordt omarmd door medewerkers. Probeer alleen een nieuwe, afwijkende kleur te introduceren als er kans is op kruisbesmetting.
Kleurenblindheid komt onder je medewerkers veel vaker voor dan je denkt. Hou hier rekening mee als je aan de slag gaat met het implementeren van een kleurcoderingssysteem in je productieomgeving.
Omdat er geen wettelijke verplichtingen zijn rondom het kleurcoderingssysteem kun je het helemaal zelf vormgeven.
Tip: om voedselveiligheid verder te verhogen kies je een of meerdere kleuren die sterk contrasteren met het voedingsmiddel dat je produceert. In het geval van een defect materiaal kun je namelijk sneller een productvreemd deel signaleren in je proces of productieomgeving. Met het kleurcoderingssysteem beperk je dus niet alleen de kans op kruisbesmetting. De signalering in het geval van productvreemde delen gaat ook gemakkelijker.
Drie voorbeelden van kleurcoderingssystemen zijn:
Kleurcodering aan de hand van het proces is vooral belangrijk wanneer er een grote kans is op directe kruisbesmetting. Je kunt bijvoorbeeld groene materialen gebruiken wanneer je werkt met rauwe voedingsmiddelen. Zodra het voedingsmiddel is bereid, gebruik je alleen nog blauwe werkmaterialen.
Kies één kleur voor de reinigingsmaterialen en de tools die in contact komen met voedsel. Kies één andere kleur voor materialen en gereedschap die dat niet doen.
In sommige bedrijven is de productieomgeving ingedeeld in bepaalde zones. Wanneer dit het geval is, kan het logisch zijn om de kleurcodering van je materialen, tools en gereedschappen overeen te laten komen met deze zone. Hierdoor kun je alle tools in een bepaalde zone snel identificeren, onderscheid maken tussen materialen uit de verschillende zones en in het geval van verkeerd gebruik risico’s snel inventariseren.
Door te coderen op basis van zones creëer je ook bewustzijn en verantwoordelijkheid bij medewerkers die werken in een specifieke zone. Hierdoor beperk je niet alleen de kans op kruisbesmetting, je verhoogt tegelijkertijd de efficiëntie van schoonmaak en medewerkers gaan beter om met materialen. Hierdoor bespaar je geld omdat materialen minder snel zoekraken of kapot gaan.
Het implementeren van een effectief kleurcoderingssysteem kan een uitdaging zijn. Gelukkig ben je niet de eerste die een kleurcoderingssysteem gaat implementeren. Daarom geven we je vier tips die je helpen bij de implementatie ervan.
Hierdoor zorg je niet alleen voor een logisch plan, maar weet je ook zeker dat je medewerkers het systeem begrijpen. Met behulp van deze betrokkenheid, goede instructies in de productieomgeving met afbeeldingen en borden en het regelmatig trainen van medewerkers vergroot je de impact van je implementatie.
In veel productieomgevingen worden hier schaduwborden voor gebruikt. Ook de standaard ophangsystemen zijn vaak in matchende kleuren beschikbaar.
In een omgevingsmonitoringsplan worden werk- en schoonmaakmaterialen gecontroleerd op hoe schoon ze zijn en of ze nog heel zijn. Soms worden er monsters genomen om naar de bacteriologische gesteldheid te kijken. Dit vooral om te voorkomen dat je met smerig materiaal gaat schoonmaken.
Door structurele monitoring van het gebruik van de materialen en de staat van de materialen kun je op tijd aan de bel trekken wanneer er iets misgaat. Het plannen en monitoren van je omgevingsmonitoringsplan kun je efficiënt inrichten met behulp van Taakmanager.
Een van de meest toonaangevende fabrikanten van gekleurde schoonmaakmaterialen zoals vegers, borstels, stelen, bezems en ander werkmateriaal is Vikan. De artikelen van Vikan helpen je bij de implementatie van kleurcoderingsysteem binnen jouw productieomgeving met felle en contrasterende materialen in 12 verschillende kleuren.
Met de materialen van Vikan kun je voedselveiliger werken; je minimaliseert de kans op kruisbesmetting en kunt makkelijker productvreemde delen signaleren. Dit kan niet alleen door de contrasterende kleuren, maar ook omdat het materiaal van Vikan detecteerbaar is.
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.