“In vijf stappen kun je transportmiddelen reinigen en desinfecteren om verspreiding van dierziektes tegen te gaan.”
In de varkenshouderijsector heerst momenteel onrust door de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. In Nederland is dit virus niet eerder gesignaleerd, maar in onze buurlanden duikt het steeds vaker op.
De NVWA heeft daarom de controles op veetransporten flink aangescherpt om ervoor te zorgen dat het virus niet ook in Nederland opduikt. Net als blauwtong en de klassieke varkenspest zijn de virussen niet gevaarlijk voor mensen, maar kan het wel sterfte bij dieren veroorzaken. Het AVP-virus is gevaarlijk voor varkens en wilde zwijnen.
Het risico op ziekteverspreiding van onder andere AVP wordt verhoogd door het transport van dieren. Lange transporttijden, stress bij de dieren en onhygiënische omstandigheden verzwakken het immuunsysteem van de dieren. Hierdoor worden dierziektes sneller verspreid. Regelgeving moet deze omstandigheden voorkomen. Maar, risico’s worden vergroot omdat regelgeving niet altijd wordt nageleefd. Het melden van AVP is verplicht.
Bij diertransport is een risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Daarom is het essentieel om hygiëneprotocollen, transporthygiëne en de reiniging- en desinfectieprocedures (R&D-procedures) strikt na te leven. Wanneer diertransportmiddelen niet of niet voldoende worden gereinigd en ontsmet, kan het virus worden overgebracht op gehouden varkens.
Volgens de NVWA kun je in vijf stappen transportmiddelen grondig reinigen en desinfecteren en zo de verspreiding van AVP tegengaan.
1. Reinigen
Wanneer je gaat reinigen, begin je met het reinigen van het transportmiddel en de gebruikte kratten en containers. Voor het reinigen gebruik je (lauw)warm water en een schuimreiniger. Deze dringt beter door in het vuil, waardoor het vuil oplost. Verwijder alle vuil- en vetresten.
2. Afspoelen
Spoel het transportmiddel en de gebruikte kratten en containers vervolgens grondig af met water. Je wil natuurlijk niet dat er schuimreiniger op het vervoersmiddel achterblijft. Een vermenging van schuimreiniger en desinfectiemiddel zorgt ervoor dat het desinfectiemiddel minder goed werkt.
3. Desinfectie
Na het reinigen desinfecteer je het transportmiddelen de gebruikte kratten en containers. Om te desinfecteren maak je de desinfectiemiddelen aan en doseer je ze. Dit doe je volgens de gebruiksaanwijzing van het middel. De gebruiksaanwijzing kun je vinden op het etiket.
Gebruik voor desinfectie alleen middelen die geschikt zijn voor diertransportmiddelen (PT03-biociden) en zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
Het is niet toegestaan om de dosering van desinfectiemiddelen te verlagen om het vervoersmiddel te beschermen. Dit zorgt ervoor dat je niet de benodigde hygiëne bereikt.
Let erop dat je bij het desinfecteren van binnen naar buiten en van boven naar beneden werkt. Zo vermijd je kruisbesmetting het best.
4. Afspoelen
Wanneer het desinfectiemiddel voldoende is ingewerkt, spoel je het af. In sommige gevallen staat op het etiket van het desinfectiemiddel dat dit niet hoeft; dan doe je dit ook niet. Ook de inwerktijd kun je vinden op het etiket.
Het is belangrijk dat je geen desinfectiemiddel achterlaat op oppervlakken waarmee dieren in aanraking kunnen komen. Dit kan gevaarlijk voor de dieren zijn.
5. Drogen
Tot slot laat je het vervoersmiddel, de kratten en de containers drogen. Dit doe je door het aan de lucht te laten drogen, tenzij anders staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Actief drogen kan met behulp van ventilatoren, verwarming, droogtunnels of luchtcompressoren.
Naast reiniging en desinfectie is het belangrijk dat men ook
na het transport scherper is op hygiënemaatregelen. Immers kan besmetting ook in slachterijen voorkomen. Let daarom ook extra op de volgende aandachtspunten:
Vanwege de huidige verspreiding van AVP in onze buurlanden, heeft de NVWA de controles op de naleving van regels aangescherpt. Ook geldt een tweede R&D-verplichting voor de transporteurs van evenhoevigen. Deze is verplicht als de eerste R&D is uitgevoerd in een risicoland of bij een niet-erkende R&D-plaats in Nederland. Je kunt denken aan situaties wanneer je vanuit een risicoland met een leeg vervoermiddel aankomt in Nederland of wanneer je dieren lost op een locatie waar geen erkende R&D-plaats is.
Onze hygiënetechnoloog Roy Hens kan je advies geven over actuele uitdagingen op het gebied van reinigen en desinfecteren. Bijvoorbeeld over het opzetten en verbeteren van effectieve reinigings- en desinfectieprogramma’s, het efficiënt inzetten van de juiste reinigingsmiddelen en het inzichtelijk maken van besparingskansen tijdens het reinigings- en desinfectieproces.
In onze webshop hebben we daarnaast diverse artikelen voor je geselecteerd die je kunnen helpen AVP te voorkomen.
Brilliant is de specialist voor de top van voedselverwerkende bedrijven op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Door strategische partnerschappen en meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we de benodigde kennis en expertise in huis om de personen, het productiebedrijf en het productieproces optimaal te beschermen.
Brilliant Group B.V.
Typograaf 19
6921 VB Duiven
Nederland